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ISSUE, BACKGROUND, ANALYSIS AND RECOMMENDATION

ISSUE:

Should the Commission approve regulation changes making participation in the voluntary Academy
Instructor Certificate Program (POST Regulation §1009) mandatory for all Regular Basic Course
academies effective 7/1/07, define “POST-Certified Instructor,” and require the Academy Instructor
Certification Course as a prerequisite to most of the specialized instructor courses?

BACKGROUND:

As part of POST’s 2002 Strategic Plan, two objectives were adopted by the Commission to improve
the quality and impact of training affecting the law enforcement community. Specifically, POST
adopted objectives to: 1) establish instructor training and certification requirements, and 2) expand
instructor development opportunities.

As a result, the Commission incrementally adopted a series of regulations establishing a:

1) Voluntary Academy Instructor Certificate Program (AICP), 2) Mandatory minimum training for
instructors of specific specialized courses, and 3) Mandatory minimum training standard for regular
basic course academy instructors hired on or after July 1, 2006, including an equivalency process for
those instructors who are able to demonstrate their teaching proficiency and qualifications.

The POST Instructor Standards Advisory Council (ISAC) reviewed the current regulatory framework
and array of POST’s instructor development programs and courses. The ISAC concluded that POST
should: 1) Move ahead with requiring all academy instructors to complete training prior to
instructing, and 2) Pursue mandatory participation in the current voluntary Academy Instructor
Certificate Program (AICP) for all regular basic course academies and instructors. The ISAC also
recommended regulations to define “POST-Certified Instructor.” The ISAC also recommended the
elimination of redundant specialized instructor course content and make the Academy Instructor
Certification Course (AICC) a prerequisite to enrollment in most of the “specialized instructor”
courses (i.e., firearm instructor course, defensive tactics instructor course, etc.).
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ANALYSIS:

POST’s existing instructor standards and training requirements consist of five separate and intertwined
regulations. Regulations §§1009, 1070, 1071, 1082, and 1083 reflect an incremental approach to the
current framework of establishing minimum standards for specialized instructors, instructor course
components and recertification.

The current voluntary Academy Instructor Certificate Program (AICP) was established through POST
regulation §1009 in August 2003 and established a base line for instructional excellence. The AICP
regulation components include the following provisions for academies voluntarily participating:

e Regular Basic Course instructors to possess the Academy Instructor Certificate within three
years of the academies “participation” in the AICP

e Establishment of standard curriculum and successful completion of the Academy Instructor
Certification Course (AICC- 24-40 hours)

e Validation or competency verification of the academy instructor’s ability to teach (verification
checklist)

e Issuance of a POST Academy Instructor Certificate

e Triennial recertification requiring instructors to have delivered a minimum of 24 hours of
training and the completion of at least eight hours of professional development (CPT) since
initial certification

The AICP regulatory framework also includes an “equivalency process,” whereby an individual’s
past instructor training and competencies are measured through the successful demonstration and
verification of teaching skills.

There are currently 39 Regular Basic Course academies in California, 16 of which our participating
in the AICP. To date, the Napa Valley College Criminal Justice Training Center, the San Francisco
Police Department Academy, the Oakland Police Department Academy and the California
Department Parks and Recreation each have trained and certified over 90% to 100% of their
instructors through their participation in the AICP. There are an estimated 3,000 academy
instructors employed by the 39 academies. Making mandatory participation in the AICP would
have nominal impact upon academies and would establish a historical foundation in raising the bar
for our academy instructors. The Commission has previously approved a regulation requiring all
academy instructors after July 1, 2006, to complete the Academy Instructor Development Course
(AIDC).
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This “Proposed POST Instructor Training Requirement” (Attachment A) would require
participation in the AICP for all Regular Basic Course academies. The current POST regulation
§1009 would be amended to strike “voluntary” language and require participation in the AICP
effective July 1, 2007. POST would essentially extend the existing regulations related to the
Academy Instructor Certification Course to all academy instructors. In addition, POST would
continue to extend the existing instructor “equivalency” option for previously trained instructors via
competency verification. POST will continue to exempt guest instructors.

This proposal would require any Regular Basic Course academy instructor appointed on or after
July 1, 2007, to complete the current Academy Instructor Certification Course (AICC) as a
prerequisite to enrolling in most of the specialized instructor courses (e.g., firearms instructor
course, defensive tactics instructor course, etc.). If this proposal is approved, staff'will eliminate
existing duplicative instructional content from most of the “specialized instructor” courses. The
proposal also would establish the definition of “POST-Certified Instructor” as being any instructor
who has successfully completed the Academy Instructor Certification Course or its equivalent and
who has been issued the POST Academy Instructor Certificate.

Participation in the Academy Instructor Certificate Program would essentially become mandatory
for all Regular Basic Course academies and their respective instructors. Beginning July 1, 2007, all
regular basic course instructors must have completed the Academy Instructor Certification Course
(AICC) or gain certification through the equivalency process (POST Reg. §1009(c)) and possess the
Academy Instructor Certificate prior to instructing any component of the regular basic course.

With the adoption of this requirement, staff would also eliminate a duplicative regulation requiring
academy instructors hired on or after July 1, 2006, to successfully complete the Academy Instructor
Development Course (AIDC-does not require competency verification).

Under this proposal, academy instructors must be recertified by the academy every three years and
report instructor certification via the POST Electronic Data Interchange/AICP certification and
tracking system. This ED/AICP system permits academies, their staffs and instructors to track, to
certify, and keep current records of instructor development, training, and certification.
Recertification would require instructors to document delivery of at least 24 hours of course
instruction and proof of completing a minimum of eight hours of “professional development”
within each three-year period. Instructors would maintain their in-house recertification
documentation via the EDI. Basic academies would also be required to issue the current
POST/AICP Academy Instructor Certificate (supplied by POST) to their instructors with an official
designation of “POST-Certified Instructor” including a three year expiration date.

The proposal, as described in Attachment A, has received field input and support from academy
directors, modular presenters, force option instructors, and driving simulator instructors. The POST
Long Range Planning Committee reviewed this proposal at its December 13, 2005, meeting, and
the POST Instructor Standards Advisory Council fully endorses the extension of the current AICP
to include the remaining 23 academies that have not yet participated in this worthwhile program.
POST has received no opposition to this proposal.
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(Attachment-A)

Existing and Proposed Instructor Standards

Fact Sheet

EXISTING STANDARDS AND PROGRAMS

e Specialized Instructor Training Requirements-Mandatory (POST Reg. §1070)

e Academy Instructor Certificate Program (AICP) — Voluntary (POST Reg.
§1009) ‘
Requires initial completion of the Academy Instructor Certification
Course (§ 1082 (d) (2)) or equivalency and includes a triennial re-
certification of instructors. Re-certification requires the completion of 8
hours of professional development training and 24 hours of conducting
instruction during each three-year period)

(Available On-Line Tracking and Certification of Instructors available
from POST through the EDI)

e Minimum Training Standards for Regular Academy Directors, Coordinators,
Recruit Training Officers and Instructors-Mandatory (POST Reg.§
1071)(Requires the completion of the Academy Instructor Development
Course (POST § 1083(a) (3)) or equivalency. Applies to instructors of regular
academies, Reserve Modules I &II appointed after July 1, 2006)

Note: Both the Academy Instructor Certification Course and Academy
Instructor Development Course are nearly identical. Difference is the
additional requirement of the competency verification component in the
Academy Instructor Certification Course.

PROPOSED STANDARDS AND PROGRAMS

Regular Basic Academies

Effective July 1, 2007, all regular basic academies would be required to
participate in the POST Academy Instructor certification Program.



PROPOSED STANDARDS AND PROGRAMS (cont.)

Existing Academy Instructors

Specialized Instructor Training Requirements (POST Reg.§ 1070)
(The pre-requisite to enroll in any specialized instructor course after
7-1-07 will be the current Academy Instructor Certification Course
(AICC-POST Reg. § 1082).

Re-certification Required Every Three Years
(Applies to all academy instructors after 7-1-07)

Must possess the Academy Instructor Certificate (3 years from 7/1/07)
Academy certificate may only be awarded through the completion of
either the successful of completion of the AICC and competency
based verification or through the existing equivalency process (POST
Reg. §1009 (¢))

Academy Instructors Appointed After 7-1-07

Required to complete AICC (competency verification based) prior to
assignment -

Required to continuously re-certify every three years

Required to complete the AICC prior to enrolling in any specialized
instructor course

“POST-Certified Instructor” designation

Instructors who are currently possess a valid and unexpired Academy
Instructor Certificate or have met the triennial re-certification
requirements are eligible for the “POST-Certified Instructor”
designation. Certification is valid for three years from the date of
initial certification or re-certification.

The existing “equivalency process” contained in POST regulations relating to the
AICP §1009(c) (4), Minimum Training Standards for Instructors of POST-
Certified Specialized Subjects §1070 (c) and Minimum Training Standards for
regular Basic Course Instructors §1071(b) will remain as an option for those who
are seeking initial certification.



