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Re: David Ortiz
Dear Mr. Serrao:

This follows your letter of October 28, 2016, and secks to advance this matter to a
hearing before a single POST Commission member for factual and legal findings before
the February 27, 2017 meeting. We seek immediate review that results in issuance of a
POST certificate. The refusal to grant Mr. Ortiz a POST certificate violates both Federal
and California law. As discussed, Mr. Ortiz has been offered a job from San Francisco
State University to work as an officer. His intent is to begin this position immediately
after he retires from the military in June of 2017. Ortiz has served in the military since he
was first certificated to act as an officer, and POST’s handling of the certificate denial,
based on the allegation the USERRA does not apply because POST is not  an employer”
is a misreading of the statute, and violates Mr. Ortiz’ rights under federal law. The
Governor of the State of California vested Ortiz with peace officer powers during Ortiz’
service with the California Army National Guard, thus he has already been granted peace
officer certification.

Statement of Facts:

David Ortiz asks POST to issue to him a certificate that allows him to work as a
peace offiicer in the State of California. He completed basic training for this position in
2002 and obtained recertification in 2012, Since 2012 he has been asking POST to
certify him to work as a Peace Officer in the State of California. POST initially vested
responsibility for determining whether USERRA applies to this situation in a staff
analyst. Due to POST intransigence and continued misreading of USERRA Mr. Ortiz has
hired this office to assist in his attempt to obtain certification. Apparently POST has
never obtained advice from a licensed attorney regarding this issue. The facts support a
finding that Ortiz has already been certified with peace officer status, or alternatively,
that he possesses experience that should substitute for a requirement that he retake the
Regular Basic Course.
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Applicable Law:

At the outset I direct your attention to Penal Code Section 13506. Under this
section POST does not have the authority to cancel a certificate previously issued to a
peace officer. It is our position that David Ortiz has been issued a certificate to function
as a peace officer by reason of the issuance of a badge and certification to act a peace
officer by the Alameda County Sheriff’s Office in April 2002 and his service in the
California National Guard. A copy of the notice of certification is enclosed as Exhibit A.
He was certified to act as a California Peace Officer and has actually acted as a Peace
Officer under authority granted by Governor of the State of California during his service
in the California Army National Guard from 2002 to 2015. Before he could actas a
National Guard member he had to complete POST training. See Exhibit B. California
National Guard members are required to satisfactorily complete an introductory course of
training prescribed by the Commission on Peace Officer Standards and Training before
exercising powers of peace officers when called into emergency state services by the
Governor. Op.Atty.Gen. No. 02-604 (October 3, 2002), 2002 WL 31232708. He
completed this training and was called into service during his National Guard enrollment.
Enclosed as Exhibit C is correspondence from the military that confirms he has been on
active duty for the last eighteen years. Thus no recertification was ever required.
Pursuant to Penal Code Section 13506 the Commission lacks jurisdiction to cancel this
certification. We seek immediate issuance of a certificate to act as a peace officer in
California.

Mr. Ortiz also served as a police officer in Guam. Attached as Exhibit D are
documents to establish this service. This service, coupled with his military experience
should entitle him to an exemption from six-year limitation for the Regular Basic Course.
He has taken and passed the requalification requirement. We ask the Executive Director
to grant an exemption under 11 CCR 1008(3)(A) 4. This section provides:

Exemptions

An exemption of the requalification requirement may be granted by the
Executive Director or the Commission as follows:

(A) The Executive Director may grant an exemption to an individual who
possesses a POST Basic Certificate and is returning to law enforcement after a
three-year-or-longer break in service; and

1. Is re-entering a middle management or executive rank and will function at
the second-level of supervision or above; or

2. Has been, with no longer than a 60-day break in service between law
enforcement employers as a regular peace officer, employed continuously in
another state as a full-time regular peace officer; or
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3. Has served, with no longer than a 60-day break in service between law
enforcement employers, continuously as a Level I reserve officer in California
and the individual's agency chief executive attests in writing that the
individual is currently proficient; or

4. The individual's employment, training, and education during the break
in service provides assurance, as determined by POST, that the
individual is currently proficient; or

5. Is re-entering law enforcement in a permanent or light duty assignment not
involving general law enforcement duties if attested to in writing by the
agency chief executive.

An individual secking an exemption from completion of the
requalification requirement shall submit a letter to the Executive
Director, outlining the following criteria: 1) reason for the request; 2)
description of the law enforcement position the applicant is seeking; and
3) documentation of prior employment, training and education, and the
dates completed as it applies to the criteria outlined in subsection
1008(b)(3)(A)(1.-5.).

(B) The Commission may, in response to a written request or on its own
motion, upon a showing of good cause and based upon an individual's
employment, proficiency, training, and education, exempt an individual
from completion of the basic course requalification requirement. The
individual shall: 1) have satisfied the Regular Basic Course training
requirement; 2) become re-employed as a peace office after a three-year-
or-longer break in service; and 3) not be described or included in
subsection 1008(b)(3)(A)(1.-5.). (emphasis added)

The Commission possesses the authority to exempt Ortiz from any further requirements
before it issues a certificate to allow him to work as a peace officer. The employer will
put him in a position wherein he is a probationary employee for at least six months. He
has worked as a peace officer in Guam; he has been certified to act as a peace officer by
the Govemnor and as first responder by the United States of America.

We believe POST is discriminating against Ortiz based on his service in violation
of 38 USC Section 4311. This law provides protection for members of the Armed
Services from discrimination or retaliation as a result of their absence from employment
due to active duty. The law provides:

(a) A person who is a member of, applies to be a member of, performs, has
performed, applies to perform, or has an obligation to perform service ina
uniformed service shall not be denied initial employment, reemployment,
retention in employment, promotion, or any benefit of employment by an



Anthony Serrao, Esq.
November 14, 2016

Page 4

employer on the basis of that membership, application for membership,
performance of service, application for service, or obligation.

* * L

(c) An employer shall be considered to have engaged in actions prohibited--
(1) under subsection (a), if the person's membership, application for
membership, service, application for service, or obligation for service in the
uniformed services is a motivating factor in the employer’s action, unless the
employer can prove that the action would have been taken in the absence of
such membership, application for membership, service, application for
service, or obligation for service . . .

POST is wrong that it is not an employer for purposes of USERRA. 38 USC Section
4303 provides the definitions for purposes of the Act. Under these definitions the term
“employer” includes:

(4)(A) Except as provided in subparagraphs (B) and (C), the term
“employer” means any person, institution, organization, or other entity that
pays salary or wages for work performed or that has control over
employment opportunities, including—-

(i) a person, institution, organization, or other entity to whom the
employer has delegated the performance of employment-related
responsibilities;

(ii) the Federal Government;

(iii) a State;

(iv) any successor in interest to a person, institution, organization, or other
entity referred to in this subparagraph; and

(v) a person, institution, organization, or other entity that has denied initial
employment in violation of section 4311. (emphasis added)

The definition of State includes:

The term “State” means each of the several States of the United States, the
District of Columbia, the Commonwealth of Puerto Rico, Guam, the Virgin
Islands, and other territories of the United States (including the agencies
and political subdivisions thereof). (emphasis added)

POST is a political subdivision of the State of California, it operates under the authority
of California Penal Code Section 13500 et seq. and is delegated the responsibility of
determining who is qualified to work as a peace officer in the State of California.
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Notwithstanding the opinion of your staff analyst POST is an employer under the
definition provided in USERRA.

The initial denial of the six-year extension was wrongful because during the
period after Mr. Ortiz took the Basic Course he was on active duty. Pursuant to
USERRA the time period he was on active duty cannot be counted as time that exhausts
the six-year time period. Ortiz was told by the staff analyst that he was not eligible for an
extension in the six-year time limitation and would not be allowed to take a
requalification course, but had to retake a six-month regular basic course. He had already
been certified to act as a peace officer, and was on active-duty during any time when was
not acting as a peace officer. For multiple reasons Ortiz should be issued a certificate to
act as a peace officer.

Admittedly, I believe the confusion in this matter was caused in part from the
belief that Ortiz needed an exemption from the six-year requirement. This writer believes
he qualifies for a certificate by reason of his California National Guard experience and
the certification obtained from the Governor to act as a peace officer during his time in
the Guard. Under 11 CCR 1008(C ) he should be eligible for alternative job-related
requalification procedures.

Is there something ¢lse we need to provide before you will recommend issuance
of a certificate to POST on behalf of Mr. Ortiz? This whole thing is somewhat confusing,
because he has been attempting to obtain a certification that may have already issued
because of his National Guard experience and the authorization by the Govemor for
peace officer powers. The real problem appears to be granting Luanne Vasquez the
ability to make a determination that she neither had the training or experience to
determine.

A great injustice has been done that needs to be remedied as quickly as possible
so Mr. Ortiz can go to work. Please expedite review of this matter. I am serving this
letter and the exhibits electronically so you can expedite distribution to the appropriate
individuals.

Best regards,

2\

Ellen Mendel
Attorney for Davi Ortiz
cc. D. Ortiz
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Dear Mr. Ortiz

Congratulations on your completion of the Alameda County Sheriff's Office Regional Basic POST Academy.
In the past six months, you have labored hard to learn many skills which will guide you through your new
career. You have come quite a distance in this time, but remember this is just a beginning.

Remember your Code of Ethics. Your fundamental duty is to serve mankind, to safeguard lives and property, to
protect the innocent against deception, the weak against oppression or intimidation, and the peaceful against
violence or disorder; and to respect the Constitutional rights of all to liberty, equality and justice.

You must keep your private life unsullied as an example to all; maintain courageous calm in the face of danger,
-~omn, or ridicule; develop self-restraint; and be constantly mindful of the welfare of others. Honest in thought

\_.d deed in both your personal and official life, you must be exemplary in obeying the laws of the land and the
regulations of your office.

You must never act officiously or permit personal feelings, prejudices, animosities or friendships to influence
your decisions. With no compromise for crime and with relentless prosecution of criminals, you must enforce
the law courteously and appropriately without fear or favor, malice or ill will, never employing unnecessary
force or violence and never accepting gratuities.

Your badge is a symbol of public faith, and you must accept it as a public trust to be held as long as you hold
this office, You must constantly strive to achieve those objectives and ideals, dedicating yourself to your chosen
profession.

You have begun an exciting and rewarding career. We have given you the best training that time can buy, and
our part is done. Your part begins today. As you go forward in your career, remember your past and the reasons
why you had chosen this profession. Remember your code of ethics and the responsibility you carry as a
California Law Enforcement Officer. Welcome and congratulations!

Sincerely,

Charles C. Plummer

A
Public Administrator
Sheriff — Marshal — Coroner ‘
Director of Emergency Services é‘)(\\ AN



